Sfaturi de la bucatari celebri, ca sa gatesti pe inima ta
Sa mananci alimente care sunt benefice inimii tale nu trebuie sa fie o corvoada. Exista numeroase trucuri care te ajuta sa reduci grasimile, colesterolul si sarea, in asa fel incat sa nu schimbi radical gustul.
Health.com a cerut parerea mai multor bucatari celebri din Statele Unite ale Americii, care au dezvaluit cateva astfel de trucuri. Afla, deci, ce sa faci ca sa mananci mai sanatos pentru inima, fara sa pierzi prea mult din savoarea preparatelor.
1. Inlocuieste smantana cu iaurt fara grasime
Pentru a nu schimba mult gustul unor preparate, atunci cand folosesti iaurt in loc de smantana, incearca urmatorul truc: pune iaurtul intr-un tifon fin si tine-l la scurs circa 30 de minute (sau mai putin - depinde de consistenta iaurtului); in acest fel vei elimina o mare parte din apa pe care o contine si vei obtine o textura cremoasa, apropiata de cea a smantanii.
2. Inlocuieste untul cu uleiul de rapita
Uleiul de rapita este bogat in grasimimononesaturate, care sunt grasimi sanatoase, si poate inlocui cu succes o parte considerabila din untul de care este nevoie la anumite deserturi, cum ar fi negresele. Gustul neutru al uleiului lasa posibilitatea untului sa ofere aceeasi savoare prajiturilor, chiar daca acesta din urma este folosit in cantitate mai mica.
In plus, cei care vor sa manance sanatos pentru inima ar trebui sa evite negresele preparate dupa retea clasica, deoarece contin mult unt.
De asemenea, si la briose pot fi inlocuite partial grasimile saturate, mai ales ca, la fel ca in cazul negreselor, reteta clasica presupune cantitati destul de mari din astfel de grasimi.
3. Alege bucati slabe de carne
Acest sfat nu se refera numai la fripturi, ci si la preparate din carne tocata, care adesea au un continut mare de grasime (iar uneori nici nu iti dai seama de acest lucru). Prin urmare, incearca sa consumi astfel de preparate - burgeri spre exemplu, chiftele, doar daca sunt facute de tine sau daca stii ca bucatile de carne pe care le au in compozitie sunt slabe in proportie de cel putin 90%.
4. Foloseste soia mai des
Soia si preparatele din soia ofera organismului proteine slabe, fara prea multa grasime. De preferat este sa alegi surse naturale, pentru a evita adaosul de sodiu din unele produse cu soia procesate. Daca nu gasesti emadame, o alegere inspirata, cumpara soia cat mai putin procesata (citeste ingredientele pentru a vedea cantitatea de sodiu).
5. Foloseste condimente pentru a evita grasimile si sarea
Condimentele naturale te ajuta sa gatesti sanatos, reducand din cantitatile de grasimi si sare, in timp ce ofera un gust deosebit preparatelor. Spre exemplu, un file de somon gatit de regula cu destul de multa sare poate avea o savoare aparte cu mai putina, daca adaugi suc de lamaie, vin alb, rozmarin si capere; asezonat cu acestea va fi nevoie de doar un praf de sare. Iar o parte din sare poate fi inlocuita in special de sucul de lamaie si inn cazul altor preparate.
6. Inspira-te din bucataria asiatica
Bucataria asiatica este in ansamblu bogata in fructe si legume si saraca in grasimi nesanatoase. Pestele gras, spre exemplu, este o sursa importanta de acizi grasi omega-3, buni pentru inima. In plus, poti incerca diverse retete de legume murate (chiar si fructe murate - pepene, spre exemplu).
7. Mananca nuci
Nucile sunt bogate in grasimi mononesaturate si polinesaturate, fiind astfel alimente bune pentru inima prin grasimile sanatoase si fibrele pe care le contin. Si nucile contin cantitati mari de omega-3 si le poti adauga la diverse preparate, de la salate pana la deserturi.
Comentarii
Trimiteți un comentariu