ROMANIA CULINARA (Romanian Cuisine)

Ingrediente: Sarmale

1 kg carne tocata de porc ( sau porc si vita-cantitati egale )
110 grame orez
3 frunze de dafin
2 cepe uscate (marime medie)
doua linguri de untura de porc
bulion/pasta de tomate 100 grame
varza acra
piper
sare(o lingura)

Preparare:

Se alege carne mai grasa de porc (pulpa, costita, ceafa) si se trece o data prin masina de tocat. Alta varianta este sa se toace atat carne de porc cat si carne de vita, in cantitati egale. Carnea tocata se amesteca cu orezul curatat si spalat in cateva ape, ceapa taiata cubulete foarte mici, piperul, sarea, frunzele de dafin taiate marunt si 100 ml de apa. E foarte important adaosul de apa in umplutura.

Foile de varza se taie selectandu-se bucatile in care carnea poate sa fie impachetata cu usurinta. In mana stanga se pune foaia de varza, aproape de incheietura mainii se aseaza putina carne si se ruleaza foaia de varza cu mana dreapta. Mana stanga se strange caus pentru a nu lasa sa se desfaca tubul de varza, iar cu degetele de la mana dreapta se preseaza marginile foii de varza spre interior si astfel se formeaza sarmaua.

Sarmalele se fierb in recipiente mari tapetate cu foi de varza, in care se dispun concentric, in straturi succesive in forma de melc. Peste ultimul strat de sarmale se pun apa (in asa fel incat sa acopere sarmalele), pasta de tomate si doua linguri de untura. Dupa ce au dat in primul clocot, sarmalele sunt lasate sa fiarba la foc mic timp de 2 ore.

Optional, dupa ce au fiert doua ore pe aragaz, sarmalele se pot lasa inca 20 minute la cuptorul preincalzit la 180 grade.
 

Ingrediente: Mamaliga


450 gr malai
1 1/2 litri de apa
sare
1 lingura de ulei




Mod de preparare:



Intr-un ceaun sau intr-o cratita care nu se lipeste se pune apa la fiert, impreuna cu sare si o lingura de ulei. Cand incepe sa fiarba, se presara un pumn de malai si se amesteca cu un tel sau o lingura de lemn. Se adauga apoi treptat restul de malai, amestecand incontinuu. Se fierbe la foc mic circa 30 de minute, pana cand mamaliga se desprinde usor de pe tel si de pe marginea ceaunului. Se amesteca mereu. Dupa ce a fiert, se rastoarna pe o farfurie intinsa sau pe un fund de tocat curat.



Se servesc calde, cu mamaliguta si tuica.
Timp Preparare: 3 h
Complexitate: medie



Ingrediente: Balmos 


0,5 kg malai
1 litru lapte
500 gr smantana
500 gr branza sarata de vaca de la Lactitalia
150 gr unt
putina sare (depinde cat de sarata e si branza folosita)( se mai poate adauga si cas sau telemea de oaie)

Mod de preparere:

1 Se topeste untul si se adauga laptele si smantana. Se amesteca pana se infierbanta.
2 Se adauga malaiul in ploaie si se amesteca in continuu
3 Se adauga si branza si se amesteca temeinic.

Ingrediente: Ardei Umputi

400 gr carne tocata (sa fie mai grasa)
300 gr orez
2 buc ceapa
1/2 litru bulion
sare,
piper,
1 lingura boia,
delikat
frunze telina
100 ml ulei
20 buc ardei grasi
3-4 rosii

 Preparare:

Cele 2 bucati de ceapa se taie marunt si se calesc pe 100 ml ulei la care se adauga 1 lingura boia si se lasa pe foc cat sa se omogenizeze apoi se ia deoparte. Orezul se curata daca e cazul si se spala in mai multe ape, se stoarce si se adauga la carnea tocata impreuna cu ceapa calita. Adaugam sare, piper macinat, delikat si amestecam totul bine. Se condimenteaza in functie de gustul fiecaruia.

Ardeii ii taiem roata la capatul cu codita, scoatem samburii iar partea decupata o punem deoparte caci o vom pune dedesubt la ardei cand ii punem la fiert. Spalam ardeii sa nu ramana seminte in interior ii punem la scurs un pic si apoi incepem sa ii umplem cu umplutura de carne. Ii umplem apasam umplutura un pic cu lingurita si apoi cu coada facem o gaura in mijlocul umpluturii (se vor fierbe mai bine).

Dupa ce am terminat de umplut ardeii taiem cateva rosii rondele si pe fiecare ardei vom pune capac o felie de rosie. In oala in care urmeaza sa punem la fiert ardeii asezam bucatile de ardei ramasi de la decupat si 3-4 frunze de telina, peste asezam ardeii umpluti mai punem resturile de rosii daca au mai ramas punem cam 1 lingurita sare, 1/2 l bulion, cateva boabe de piper si apa cat sa acopere ardeii. Deasupra lor asezam o farfurie mica, acoperim apoi cu un capac si le dam la fiert la foc mic.
 Se servesc cu un sos de rosii si cu smantana.

Sos de rosii:

Ingrediente:

1/2 l bulion
1 -2 linguri zahar
sare dupa gust
100 ml ulei
3 linguri rase de faina

Preparare:

Punem uleiul la incins si adaugam cele 3 linguri de faina. Lasam sa prajeasca un pic apoi stingem totul cu 1/2 litru bulion. Cand da in clocot adaugam 2 linguri zahar si sare dupa gust. Lasam sa dea 2-3 clocote apoi se poate lua dupa foc.

Acest sos se serveste la ardeii umpluti.
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa

Ingrediente: Caltabosi
1,5 kg ficat
inimă
plămini
splina
1 kg carne rămasă de la fasonare sau de la ceafă
300 g ceapa
100 g orez
intestine groase
sare
piper pisat.


Mod de preparare:
Ficatul, inima, plaminii si splina se pun la fiert împreuna, iar carnea se pune la fiert separat. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt, se inabusa in putina untura sau cu slănina proaspata, taiata marunt. Orezul se alege, se spala si se pune la fiert pina se umfla, apoi se scurge si se clateste cu apa rece. Carnea si organele, dupa ce au fiert si s-au racit, se trec prin masina de tocat carne, în pasta obtinuta se adauga orezul, ceapa inabusita bine (calita) si condimente dupa gust. Se amesteca bine componentele, obtinind o compozitie omogena, cu care se umple intestinul gros.

Umplerea caltobosilor. La masina de tocat carne se adauga un dispozitiv special, prevazut cu o pîlnie de umplut cirnati, care se gaseste in comert, adaptat la marimea (numarul) masinii de tocat. Se trece tot intestinul prin pilnie, lasindu-se capatul (legat cu o ata) putin afara. Umplerea se realizeaza lent, pentru a nu se indesa compozitia, legindu-se din loc in loc cu o sforicica, sau se umplu bucati de caltabosi mai scurte, de 20 - 30 cm. Caltabosii umpluti se pun la fiert in apa fierbinte si se fierb lent, fara sa clocoteasca, timp de 30 - 40 minute, in timpul fierberii se inteapa cu un ac gros in locurile umflate, pentru a nu plesni intestinul. In acelasi timp, odata cu intepatul se verifica şi starea de fierbere a continutului: daca sint fierti, iese din caltabos zeama albicioasa, iar daca zeama este roscata, inca nu sint suficient fierti si mai trebuie sa fiarba. Caltabosii fierti se scot intr-un vas cu apa rece, iar dupa racire, se pun pe o planseta pentru zvintat. Dupa aceasta operatie se pot afuma, cu fum rece. Se pastreaza la rece, se recomanda sa se serveasca ca gustari la mesele principale, cu mustar.

Caltabosii se pot prepara si din 100 g singe colectat igienic la un kg carne si cu inca 100 g orez, pus la fiert in aceeasi zeama in care a fiert carnea; compozitia se fierbe la foc lent, timp de 10 - 15 minute, amestecind tot timpul, ca sa nu se prinda orezul de vas. Cind este gata se lasa sa se raceasca si se umplu intestinele.

Toba de casa

Ingrediente:

1/2 cap porc
4 limbi porc
3 inimi
cca. 400 gr sorici
sare, usturoi
piper boabe, si macinat
boia

Preparare:

Se fierbe capul, limba, inima si soricul in apa cu sare, piper boabe, usturoi 1 capatana.

Cand totul e fiert se scoate se lasa la racit ,se curata limba si se taie totul in fasii de 1-1.5 cm. Asezam materia prima astfel sectionata intr-un vas si il codimentam cu sare, piper macinat, un pic de boia cca. 1 lingurita cu varf si usturoi pisat dupa gust care in prealabil il amestecam cu un pic de zeama de pe fiertura.

Se amesteca totul bine si se baga in pungi de plastic mai inguste pe care le intepam cu un ac in mai multe locuri sa se scurga grasimea si se aseaza apoi totul in flacoane de plastic de 2 l la care le taiem partea mai ingusta, legam punga la capat cat mai jos.

Se lasa cca 20 minute la temperatura camerei si apoi se pune la rece.

Pofta buna !
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa

Ingrediente: Piftie de porc
 

1 ½ kg picioare sau cap de porc
1 ceapa
2 morcovi
1 patrunjel
1 pastirnac
1telina
2 foi de dafin
3-4 boabe de ienibahar
3-4 catei de usturoi (facultativ)
sare


Mod de preparare:
Se spala si se rad bine cu cutitul picioarele sau capul de porc (daca au par, se pirlesc la flacara). Picioarele se taie in doua pe lungime, iar capul se sparge cu satirul. Se asaza intr-o oala incapatoare si se acopera cu apa in asa fel, incit nivelul apei sa fie cu 3-4 degete deasupra carnii. Se pune la foc potrivit lasind sa fiarba incet.

Se spumeaza mereu, apoi se adauga sarea, zarzavatul curatat si spalat, foile de dafin si ienibaharul. Se acopera vasul cu un capac, lasind numai la o margine cratita putin descoperita. Trebuie sa fiarba pina cind carnea se desface usor de pe oase.

Se scot oasele si se asaza carnea pe fundul mai multor farfurii. Se piseaza usturoiul in piulita de lemn cu putina sare si se amesteca cu zeama de carne. Se strecoara si se toarna zeama strecurata in farfurii peste carne, avind grija ca aceasta sa fie bine acoperita.

Se pune la rece sa se inchege.

Ca sa se obtina o piftie frumoasa, limpede, trebuie sa fiarba tot timpul foarte incet si vasul sa fie aproape acoperit. Cea mai gustoasa piftie este aceea pregatita din picioare de porc si urechi. Tot astfel se poate prepara si piftia din picioare de vaca sau, amestecat, picioare de vaca cu picioare de porc.

Ingrediente: Ostropel de pui cu ardei

-500 g aripi si pulpe de pui
-1 ceapa
-300 g ardei grasi
-2 catei usturoi
-10 g faina
-1 legatura patrunjel
-75 ml ulei
-5 g cimbru(eu n-am pus)
-300 ml bulion de casa(asta nu era in reteta)
-5 g boia(n-am pus c-am pus bulion si era ok)
-sare,piper
-200 g rosii(eu am pus conserva de rosii)

Preparare:

-se spala carnea de pui si se portioneaza
-ceapa si ardeii se curata si se taie julien
-rosiile se oparesc si se decojesc apoi se taie felii(la mine n-a fost cazul)
-se curata usturoiul . eu am facut mujdei cu sare si apa.
-se incinge uleiul si se inabusa carnea apoi se scoate pe o farfurie
-ceapa si ardeii se calesc in ulei. Se adauga rosiile din conserva. Am mai adaugat 300 ml bulion de casa. Apoi se adauga faina pe care o dizolvam in 50 ml apa. Se fierb impreuna la foc mic pana scade sosul.
-am adauga patrujelul tocat verde
-se aseaza legumele si carnea intr-un vas termorezistent si se toarne mujdeiul de usturoi. Se presara daca vrei boia, cimbru(eu n-am pus), condimente si se introduce vasul la cuptor 15 minute la foc mijlociu.

Timp Preparare: 1 h
Complexitate: avansata

Ingrediente pentru Snitel de pui
1 kg piept de pui dezosat (4 bucati piept de pui)
4 oua
3 linguri faina
150 gr pesmet cu verdeturi (sau pesmet simplu)
piper, sare
mult ulei pentru prajit
Bucati: 16

Preparare
  1. Pieptul se taie felii, cate 3-4 felii din fiecare bucata.
  2. Fiecare felie se bate pe ambele parti pana devine subtirel. Se pipereaza feliile.
    * daca nu folositi pesmet cu verdeturi care e deja sarat puneti si putina sare pe feliile de carne
  3. Intr-o tigaie se incinge bine ulei cam de 2 degete.
  4. Intr-un bol se bat ouale cu putina sare si apoi se incorporeaza faina. Pesmetul se pune pe o farfurie lata.
  5. Fiecare felie de carne se scufunda in vasul cu ou , apoi se trece prin pesmet pe ambele parti.
  6. Se pajesc snitelele cam 3 minute pe o parte si apoi inca 3 pe cealalta. Se scot pe servetele de hartie sa se absoarba grasimea.


 

Comentarii

Postări populare